Mer økonomisk krig fra Washington: VW legger grisefingrene på hoggestabben og AF reflekterer litt over artikkelen fra igår

Author: Achsel Ford, af:ordweb

VW-konsernet har nå som bestilt fått en smekk fra USAs justismyndigheter i nøyaktig samme størrelsesorden som Apple og Deutsche Bank har fått fra ulikt hold i det siste, altså en skarve 14-15 milliarder US dollar. Dette føyer seg fint inn et mønster vi nettopp har sett litt nærmere på.

En leser over hos mitt favoritt-kommunistpakk Pål Steigan kommenterer som følger under gårsdagens artikkel av James Petras om Washingtons verdensomspennende økonomiske kriger, også publisert her på af:ordweb, oversatt til norsk av undertegnede:

“USA straffet Tyskland indirekte gjennom en bot til Deutsche Bank. Kanskje den litt større boten til VW pga ‘Dieselgate’ (US $ bill. 14,7) også skal ses i samme lys?”

Se artikkel fra RT.com:

© Mike Blake / Reuters

https://www.rt.com/business/364144-volkswagen-fine-approved-diesel/

Et naturlig spørsmål. Som førte til et svar som passer å gjengi her, som en anledning til utdypning og klargjøring av mitt eget ståsted mht. temaet for Petras’ artikkel:

Ja, den skal det. Og er det nå blitt satt en slags standard for størrelsesorden på absurd store krav mellom gigantaktører på den globale finansarenaen? Det skal være sånn rundt tretten til femten milliarder dollar, cirka? Uansett, man kan nok anta at beløpet og nidkjærheten her bærer preg av at nok en mulighet ble servert på søvfat, ja.

I den forbindelse vil jeg fremheve at det neppe kan sies å være spesielt synd på hverken VW-konsernets eller Deutsche Banks eiere, enn si Apple eller den amerikanske administrasjonen og den tomme statskassa deres, i et etisk eller forretningsmessig perspektiv. I mine øyne er de jevne banditter som stiller seg lagelig til for hogg hele gjengen. Men alt sammen er, i tillegg til artikkelens hovedanliggende (å påvise at særlig aggressiv og selvdestruktiv økonomisk krig fra USAs side foregår, hvordan og hvorfor etc.), eksempler på hvordan den perverterte kapitalismen eter seg selv i denne fasen. Dessuten inkluderer artikkelen en av mange vinklinger på den økte storkrigsfaren. Dem det evt. er synd på, er folk flest (som alltid må ta regningen for alt, one way or the other), på økosystemene som ødelegges av alt hva dette er symptomer på i skrivende stund, og på våre etterkommere som skal leve av, i og med det som er igjen av disse økosystemene i fremtiden.

Jeg gjorde meg naturlig nok noen tanker rundt artikkelen da jeg jobbet med oversettelsen av den. Petras er en dyktig og merittert skribent, men hans utgangspunkt og ståsted i forhold til fortsatt (og i prinsippet evig) vekst og andre innebygde umuligheter i det rådende paradigmet, er muligens et annet enn mitt:

Artikkelen har sine tematiske avgrensninger, og sånn vil det alltid måtte være. Men Petras ser i hvert fall ut til å skrive ut fra en oppfatning om at rasjonell, begrenset økonomisk krigføring kan eksistere, at det er uproblematisk så lenge det foregår i noe som antas å være «rent trav», og at USA nå for tiden er dårlige i den slags krigføring. Graden av ironisering over inkompetansen hos Obama-regimet er et eget prosjekt i artikkelen, men Petras tar intet oppgjør med kapitalismens vekstparadoks eller miljømessige konsekvenser dersom USA (helt hypotetisk) la seg pannekakeflat og begynte å samarbeide fredelig med resten av verden, og gigantene deretter i mer eller mindre fredelig samkvem seg i mellom slik fortsetter å utplyndre alt rundt seg i et uforandret, vekstbasert kapitalistisk system som tillater og institusjonaliserer finansbobler og luftslott og luftpenger, som djervt og rasjonelt og uten å skyte seg i foten, slik Obama gjør, utøver begrenset økonomisk krig mot hverandre i rent trav, og som fortsetter å nære forbruksslykkefilosofien verden over, pengefølelsen og det lånebaserte systemet som slavebinder folkene.

Kort sagt, jeg mener det må både bredere og dypere forandringer til for en bærekraftig fremtid for oss alle enn hva som kan leses ut av Petras noe mer begrensede amerikansk-selvkritiske prosjekt i akkurat denne artikkelen. Men den er hva den er, et godt bidrag som for meg viser noe av absurditeten og farligheten i verden, og kanskje enda litt tydeligere enn intensjonen var til og med.

Helhetsperspektivet vil man som alltid i stor grad uansett måtte lage selv, med litt hjelp av gode medkonspiratører.

 Ps:
Men jeg tror det er vanskelig for mange, og dersom vi/ noen klarer å lage et troverdig helhetsbilde som peker på veier frem og inkluderer kimer av håp og en positiv visjon, bør det da ikke være så klin umulig å få det opp og stå i større målestokk i det offentlige rom og den kollektive bevissthet. Det bør ikke være sånn at det bare er folk som er villige til å stå der foran massene som en annen diktatorspire og spille de styggeste melodier på de på de skitneste strenger i en drittlei befolkning og hause dem opp til Übermenschen w/ God on our side som kan få litt støtte for sitt helhetssyn.

 Pps:
Hvis det nå allikevel er sånn, går jeg og henger meg. Eller blir diktatorspire. Ett av to. Eller kanskje først det ene, så det andre, hvis jeg blir dekadent og livstrett nok av diktatorspirelivet. Vi får se.

 Ppps:
Hodekapperne og IS-sponsorene i Saudi-Arabia unyansert fremstilt som ofre for amerikansk imperialisme var forøvrig et rimelig eksotisk innslag i Petras’ verden jeg flirte godt av. Som sagt, vi er ikke helt på linje hele veien. Men kontekstuelt tvilstilfelle kommer tiltalte til gode.

 Pppps:
Ta den ene kjeltringen og bank den andre med, sier nå jeg.

Andre tider: Den Sinte Lille Østerrikeren inspiserer femtiårspresangen sin fra Ferdinand og gutta. Nå kom kravet på siste avdrag, og der har taksameteret tikket og gått, skjønner vi.

Andre tider: Den Sinte Lille Østerrikeren inspiserer femtiårspresangen sin fra Ferdinand og gutta. Nå kom kravet på siste avdrag, og der har taksameteret tikket og gått, skjønner vi.

2 thoughts on “Mer økonomisk krig fra Washington: VW legger grisefingrene på hoggestabben og AF reflekterer litt over artikkelen fra igår

 1. Steigan sletter alt om at det er CENTCOM som har satt ned foten mot at Shillary blir president, da de militære er slemminger som ikke bryr seg om sine barn fremtid.

  Da de militære ikke bruker den sivile informasjonen de snapper opp, så tar de alt de kan få tak i, som f.eks en bærbar maskin som synkroniserer seg med en mail-server. Nå kunne makta lagt lokk på saka, om ikke wikileaks hadde eksistert, men FBI kan ikke la Clinton gå, om DIA lekker informasjon som FBI satt på, og som tilsier at Clinton skulle vært straffet.

  At det er et opprør i Fbi er nok riktig, men det er at de har støtte fra de militære som gjør at de tør. Når det gjelder Russland, så kan ikke Clinton si at det er egne rekker som lekker, så da blir det russerne som får skylda.

  Jeg vet heller ikke hvor mye Trump er involvert, men ex-sjefen for DIA er en Trump-rådgiver. Thiel med Palantir technology er også involvert i “never Clinton”, så det skal bli spennende å se de neste dagene om de klarer å få Trump valgt.

  • Nå var vel ikke dette akkurat en replikk til artikkelen, tunglet. Uansett, udokumenterte påstander tas for hva de er. Men det er alltid lov å spekulere.

   Ja, det er en thriller av en reality. Hillary må stoppes for enhver pris, men det er nå som utgjort at den andre er The Donald. Det er mest skuebrød åkkesom. Jeg kan i hvert fall spå tidenes laveste valgdeltakelse uten å være synsk.

   Og om du blir slettet på et annet nettsted jeg ikke administrerer, er det nok ingen hjelp i å komme hit og klage sin nød. Ingenting jeg kan gjøre med det. Jeg vil personlig anta at slettingen ikke skyldes det du antyder over her, men kun at du personlig må ha vært en torn i øyet på Steigan lenge, med dine konstant uvennlige og ofte svært usaklige baker-for-smed-replikker og egne kjepphester, bl.a. av rasehygienisk karakter.

   Det er nesten ingen som leser her uansett, og det at du f.eks. er så gira på disse white genocide-greiene skal i seg selv ikke være nok til at jeg begynner å blokkere deg. Men, som før nevnt, jeg er ikke interessert i å la dette stedet være en kanal for inntil det kjedsommelige gjentakelser av de samme mantraene og ukvemsordene fra deg, som regel ute av grunnkontekst for artikkelen og diskusjonstråden, slik jeg kjenner deg fra nevnte nettavis. Så hvis det igjen blir et mønster, vil du bli slettet her også.

   For øvrig er mitt forhold til alt-right noe blandet: Dere har ofte en uvennlig holdning/ grunntone av alt fra små- til blodrasisme som gjennomsyrer for mye av skriveriene, også når temaet ikke inviterer lett til det. Det gjør at jeg aldri vil føle meg veldig komfortabel med at-right. Andre, helt grunnleggende avgrunner mellom ideologier og verdinormer er mindre viktig. Jeg kan godt trives med meningsmotstandere som sådan, og er ikke så lett å sett i noen høyre-venstre-type bås selv.

   På den andre siden er alt-right ofte mer treffende og originale i kritikk og analyse av en unnvikende og hyklersk-moralistisk venstreside enn de fleste andre. Det er bra.

leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s