VALBERGTJENNA, 5. JANUAR 2017

 

 

 All photos © 2017 Achsel Ford

 

12 thoughts on “Valbergtjenna

  • Takk for interessen. Det er bare å opprette ny post > sett inn media > velg “lag galleri” > plukk ut bilder i ditt media library (eller last opp fler) > velg galleritype, antall kolonner etc. > publish.

   For å unngå å få kommentarfelt og delingsknapper, likes og sånne forstyrrende elementer under hvert bilde i den sorte bildekarusellen, går du evt. inn i media library, og for alle bildene som inngår i galleriet ditt går du inn på hvert enkelt bilde (eller velger batch edit) og velger “edit more details”. Der kan du skru av kommentarfelt etc. for det/ de aktuelle bildet/ bildene, og du får det rene galleriet du ser her.

   Kommentarfelt og deling, likes, pingback for posten som helhet influeres ikke av dette, men kan skrus av og på på vanlig måte i egenskaper for posten der galleriet er en komponent. Som her. 🙂

  • Jeg synes det er for lite dersom målet er å yte bildene rettferdighet. Selv sitter jeg mye på en 24″ skjerm (1920×1080), og såpass bør bildene være også, for å kunne fylle fullskjerm uten kvalitetstap.

   De bildene du ser her er lastet opp i mobilkameraets default format, 4128×2322. Filer på rundt +/- 5Mb. Dersom du skal ha mye fotogallerier på bloggen, og du ser for deg at du kan komme til å møte på lagringsbegrensningene i WP.com, vil jeg kanskje anbefale å trimme bildefilene ned størrelsesmessig (byte) og optimalisere dem for web, slik at du slipper problemer med hverken lagringsplass eller visuell kvalitet. Det finnes masse gratis programvare som kan slanke ned bildefiler ganske mye, men også valg av filtype for bildene vil kunne gi ulikt resultat når bildene omskaleres for visning, enten av WP-programvaren, eller i browseren. Ulike filformater definerer bilder etter helt ulike kriterier. Kan være greit å lese seg litt opp på. Og jo flere og større bilder, jo tregere kan sida risikere å laste i browseren.

   Dersom det er bilder du ikke ønsker å dele med verden i høyoppløst versjon pga. større mulighet for krenkelse av opphavsrettigheter og uautorisert bruk, får du jo bare vurdere selv hvor fine bilder du ønsker å la verden benytte verderlagsfritt til privat bruk. For det er det man i grunnen sjanser på ved å laste et bilde opp på nett.

   For denne bloggens faste bakgrunnsbilde av de truende barcode-husene på Sørenga/ Reckless Beach, er det slik at bildet slik det fremstår på forsiden og som blogghode, har fått et mørkt overlay for å fremheve den hvite skriften. Dette bildet er lastet opp til WP i format 4945×3296, men fotografen ønsker ikke at full oppløsning uten det mørke laget skal være tilgjengelig for alle. Derfor har jeg også lastet opp en nedskalert versjon av bildet, slik at interesserte kan klikke på en lenke i bildekredit’en helt nederst på “info”-sida og få opp et riktig bilde, men i en begrenset størrelse.

   • For den som klarer å høyreklikke vil selvfølgelig bildet være tilgjengelig i original størrelse uansett, men det er nå sånn det funker i WP og på nesten alle andre steder på nettet. Ellers må man benytte et script (java) som lager en bildekarusell/ visning der det ikke tilbys noe “se bilde”-valg ved høyreklikk. WP.com lar deg ikke gjøre dette, i hvert fall ikke uten en plugin du må kjøpe. Man kan evt. gi bildene creative commons-lisens og si “værsågod”, eller prøve å antyde ønske om respekt for opphavsretter gjennom å påberope seg copyright.

   • Takk for tips! Hva som kommer nærmest din anbefaling ser ut til å være Flicker, som har største nedlastbare fil under full størrelse på 2048 x 1365 piksler. Wikimedia har kun 1 280 × 853 piksler, og dette blir etter din mening for lite. For opphavsrett tipper jeg at jeg fortsetter å lenke til Wikimedia. Så nå at bildet mitt av Gjøvik fra Hovdetoppen benyttes verden rundt: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gj%C3%B8vik_sentrum_sett_fra_Hovdetoppen.JPG

    Ja, hva gjør jeg når lagringsplassen er fylt opp? Kan man ikke lenger blogge gratis da? Kan man kjøpe seg noen ekstra terrabyte?

    Har du noen fine lenker å anbefale til programvare som raskt optimaliserer bildene for internett, er jeg takknemlig. Skal forsøke å sette meg mer inn i dette etter hvert.

    Det fine med Wikimedia er at bildene er veldig lett søkbare. Man erindrer at man har tatt et bilde av noe, og så med noen søkeord dukker det opp igjen. Noen ganger blir bildene også benyttet til kunstprosjekter, bøker og kalendre, og det er veldig morsomt. Ringsakerkalenderen benytter mitt foto for andre år på rad, og i år fikk jeg en stor bunke kalendre jeg kan dele ut til venner og bekjente.

    Bra du fikk meg til å oppgradere filstørrelsene før jeg fikk kommet for langt i WordPress. Kanskje gjør jeg om noen av fotoreportasjene jeg allerede har lagt inn? Uansett ser jeg at jeg bør hente fram igjen gamle fotoreportasjer fra PermaLiv og sette dem opp igjen i LeveVeg med større filer.

    • Bare for å klargjøre: Jeg mener ikke at alt bør være så digert som f.eks. de filene jeg har lastet opp her, altså. De kan jo knapt vises i full størrelse på annet enn en en svær TV-skjerm, og når jeg ikke har brydd meg om hverken nedskalering eller web-optimalisering, er det fordi jeg ikke kommer til å poste spesielt mye fotogallerier, og derfor helt sikkert aldri vil møte på begrensningene. Men folk som blogger mye, og poster mye bilder, bør gjøre det.

     Jeg vet ikke om du bruker noe bilderedigeringsprogram ala Photoshop fra før, da kan du bare gjøre alt sånt der. Hvis ikke, blir det litt mye å gå inn på her, men da kan du prøve http://webresizer.com/. Jeg har ikke erfaring med den tjenesten selv, men ser at den nevnes mange steder som et alternativ.

     Ja, det er noen grenser for serverplass (ganske raus, da), og det finner du ut lett ved å gå på WPs hjelpesider eller bare google spørsmålet. Og ja, du kan helt sikkert kjøpe mer plass.

     Ang. Flickr er det ikke stort jeg har å si, jeg driver lite med bilder på den måten, og hva slags størrelser de opererer med er uansett ikke så relevant for hva du velger å laste opp til et WP-galleri, det er jo et galleri som står på egne bein, og om du vil gi folk fulloppløste bilder er det bare å laste dem opp som de er. Folk som vil ha den store versjonen kan jo da bare laste dem ned derfra? Jeg forstår muligens ikke helt hva Flickrs rolle er her nå? Du vil ha dem der også?

     Uansett, kult at bildene dine blir brukt, så lenge du selv ønsker det!

     • Det var et lurt tips å kun benytte store filer i gallerier! Da satser jeg på den gamle størrelsen i artikler, og ekstra store bilder i gallerier.

      PhotoShop har jeg ingen kunnskap om. Har nok med å sette meg inn i alle kamerafunksjonene inntil videre, men når jeg føler jeg har grep om kamerateknologien prøver jeg meg kanskje på mer bilderedigering?

      Ja, det er kjempemorsomt når bildene blir brukt. Skal man tjene på bildene ligger lista så skyhøyt at jeg har ingen ambisjoner om å gjøre dette til en inntekstkilde. Satser imidlertid på å stort sett benytte egne bilder i artikler, og å fylle hull i Wikipedia-artikler som mangler illustrerende fotografier. Venter bare på en pris fra Gjøvik kommune eller turistkontoret for den kjempeinnsatsen jeg har gjort for å markedsføre byen gjennom mine bidrag til Wikipediaartikkelen for Gjøvik: https://no.wikipedia.org/wiki/Gj%C3%B8vik

      • Det virker som en god plan. Digre filer med bilder i høy oppløsning egner seg bare for skikkelige gallerier der det er bildene som sådan som er hele poenget. Artikkelillustrasjoner i tekstbaserte artikler blir nok sjelden fingransket med de samme brillene uansett.

 1. Webresizer var knallbra! La den til i toppmenyen, slik at jeg enkelt kan gå inn og resize bildene mine for gallerier. Her kan man skrive inn akkurat den størrelsen man ønsker, så tilpasses fotografiene til blogformat automatisk. Valgte 1920 pxl etter din anbefaling.

  Her er mitt første galleri i WP: https://leveveg.wordpress.com/2017/01/07/nysno-ved-eiktunet-11-november-2016/

  Kjempeflaks at jeg kom meg ut denne dagen. Etterpå har det enten vært sørpe eller blankholke, og skiløypene domineres av ekstremsyklister med ispigger. Allikevel står lyset på i lysløypene, slik at denne promillen med ekstremsyklere kan sykle i flomlys natterstid. Kanskje litt mye ressurser å bruke på denne lille gruppen?

  Har gjort et kvantesprang i dag ang. gallerier og fotografier for nettet! Takk!

leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s