AASEN BACKLIT, JANUARY 2017

 

 

 All photos © 2017 Achsel Ford

6 thoughts on “Aasen backlit

  • Takk. Det er i grunnen alt jeg gjør i fotograferingens verden foreløpig; prøver å fange former og lyseffekter, mønstre og relekser som sådan, mer enn å portrettere ting “realistisk”. Mobilkameraets begrensninger er vel faktisk også en del av uttrykket, men jeg må nok få meg noe ordentlig og se hva jeg kan få ut av det også, tror jeg.

   • Satser du da speilløst eller speilrefleks? Halvformat eller fullformat? Speilrefleksen forsvinner nok etter hvert, eneste fordelen med den er at den fortsatt bruker noe mindre batteri, men man kan jo ha et ekstra i lomma. Halvformat er egentlig et kompromiss for å få billigere optikk for den almenne hobbyfotograf, men trenger man kun ei god zoom-linse er det ikke mye å tjene. Halvformat har dog den fordelen at disse kameraene har innebygd blitz, selv setter jeg pris på å slippe å drasse med en stor ekstrblitz alltid. På den annen side kan man skru opp ISO-verdiene med en fullformat flerfoldige ganger før man får like mye brus som med en halvformat, slik at veldig ofte trenger man ikke blitz, selv inne.

    Selv ville jeg kjøpt speilløst i dag, selv om bruktmarkedet for optikk er labert for disse. Men om 10 år lages neppe speilrefleks lenger.

    • Takk for tips. Jeg satser nok halvformat og speilløst og relativt lett i vekt og smått i sekkken/ rundt halsen på tur. Både av grunner du nevner, og fordi mindre følsom mekanikk er fint hvis man ikke må ha den. Viktigst er kanskje at jeg ikke tar sjansen på å legge meg til en altfor dyr eller omfattende ny hobby/ kunstaktivitet. Det må være en litt sånn ad hoc-greie for meg, og da er det enkelt utstyr som kan være med overalt jeg trenger.

     Skal også ta en prat om utstyr med en sønn av meg som er utdannet fotograf og jobber med det daglig.

     • Fullformat er også rimelig nett og hendig nå med speilløst. Sjekk nye Leica M10, ikke store saken, men noe av det råeste som er å oppdrive.

      https://foto.no/artikler/diverse/pressemelding/47830-nyhet-leica-m10

      Husk at du oppnår vesentlig mindre dybdeskarphet ved samme blender med fullformat, pluss at bildene blir klarere da bildebrikken fanger mye mere lys enn halvformat. Hold deg uansett unna modeller som reklamerer med mange pixler, dette er kameraer som er laget for folk som ikke forstår bildeteknologi, og lar seg lure av imponerende pixeltall. På disse kameraene er ofte alt annet dårlig.

      Ellers har Sony bra halvformat med innebygd 5-trinns bildestabilisering. Dette er meget viktig ved håndholdt fotografering. Sony skal ha de beste sensorene. Den eneste svakheten er batterikapasiteten, min speilrefleks har nok fire ganger så mye batteritid på samme batterimengde. Men det går å sette på ekstra batterigrep for lengre ekspedisjoner.

      Selv ville jeg nok satset på Sony eller Leica. Men også Canon kommer med speilløst nå, selv om de nok henger noe etter enda.

      • Dritkul Leica, men nyprisen er avskrekkende. Og ja, antall pixler er ikke avgjørende, ofte villedende mht. faktisk kvalitet totalt. Selv sensorene i nye mobiltelfoner er jo bedre, og i hvert fall med fler pixler enn på mange kameraer for bare få år siden, så det er egentlig optikken som er det store spranget fra mobilkameraet til et dedikert kamera.

       Ang. Leica, du kjenner kanske til et uttrykk når fotografer er samlet, og en av dem koketterer med et klassisk analogt, vintage Leica-kamera hengende rundt halsen (som han tilsynelatende ikke bruker til å ta bilder med)?

       “Leica-slips!” 😀

leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s