THE VETEN

 

 

 All photos © 2017 Achsel Ford

10 thoughts on “The Veten

 1. Flott AF! Selv om ikke Kragerøbanen lenger går, får jeg allikevel en dag sumlet meg til Kragerø er Veten prioritert!
  Ps! Denne ukas Dag og Tid har en tosiders artikkel om Sørlandsbanen, er rein kjærlighetserklæring!

  • Tusen takk, Veten er et fint, sentrumsnært sted der motivene står i kø, bare det er et ok lys å fotografere i. Mye er feil også i denne lille byen, men beliggenheten og de naturlige omgivelsene er definitivt ikke et av problemene, sånn primært.

   Jeg lurer dóg av og til på om ikke kanskje nettopp den enorme selvbevisstheten Kragerø har pga. det naturen og forhistorien gir byen av gratis attraksjonsverdi, har blitt en sovepute og en klamp om foten for en sunn og aktiv utvikling, såvel som for bevaring av det som bevares bør. En del andre byer langs samme bløde kyststribe gjør adskillig mer for å beholde et levende sentrum og legge til rette for handel og kulturaktiviteter i selve bykjernen. Her er vi jo “Perlen blant kystbyene” (offisielt motto for Kragerø), så vi trenger ikke løfte en finger her. Alt skal liksom gå av seg selv på grunn av det. Jeg kunne snakke i timesvis … Savner også inderlig det gamle jernbanestrekket fra Neslandsvatn ned til byen. Jeg er ikke abonnent på Dag & Tid nå, men burde kanskje være det uansett, så kanskje jeg får lest artikkelen etter hvert også.

   • Bør nok prøve å besøke byen en dag, men det ville vært mye morsommere å ankommet med jernbanen. Ps! Det var nok forrige ukes Dag og Tid jeg leste.

    • Dette var jo i sin tid Norges dyreste strekning å skinnelegge, målt i kroner pr. meter, med hele åtte tuneller gjennom granitten på de rundt to milene det er snakk om, og som knyttet byen jernbanemessig til Sørlandsbanen og Oslo/ Østlandet. Og den var i sannhet morsom! Tuuut!

     I dag anses byen som beliggende i en transportmessig bakevje, og dette synet er en viktig årsak til manglende interesse for etablering av noe som helst som kunne skapt arbeidsplasser og vitalisert lokalt næringsliv. Det som skjer på den fronten skjer utenfor byen, nærmere hovedveinettet, og byen blir mer og mer sovstad og avansert sommerhyttefelt med musealt preg, tross boplikten. Så det er mye pendling til bl.a. Grenlandsområdet, eller “oppi fjorden”, som vi kaller det her. Men mange nye, latterlig stygge og latterlig dyre boliger bygges det, fåglarna vet for hvem, men kommunen sier ja til all privat utbygging som skaper en håndfull midlertidige arbeidsplasser innen byggfag.

     Ellers er det ikke så rent få snekkere her som mer eller mindre lever av evige oppgraderings- og påbyggingsprosjekter på folks eksisterende boliger i selve byen, der det egentlig ikke er plass til et hundehus ekstra i bredden. Som en av dem selv sier: “I min familie har vi snekra i fire generasjoner, og like lenge har det bodd 10.500 mennesker i denne byen. Og de 10.500 bygger, og de bygger, og de bygger ad infinitum, og det tar visst aldri slutt på nye etasjer og nye tak over nye terrasser oppå nye garasjer”. I tillegg kommer alle hytteprosjektene på øyene og ellers rundt om her.

     De to overlegent største industriarbeidsplassene i byen, et skipsverft og et boktrykkeri, forsvant begge relativt brått med en ti års tids mellomrom, og sendte hundrevis av ansatte til NAV. Den tredje er legemiddelindustrien, og de klarer seg foreløpig – så lenge de får forlenget dispensasjon fra normale utslippsregler, i hvert fall …

  • Tusen takk, det var en veldig fin liten tur. Forbudet mot teltslagning er vittig, for der skiltene står er det umulig å slå opp telt uansett, bratt og blankt fjell som det er der … 🙂

 2. Har nå, etter oppfordring fra min dyktige og, på sin fars vegne, usentimentale fotografsønn, redusert antall bilder fra 15 til 12 for å få et strammere utvalg, altså heve gjennomsnittet og unngå flere bilder som mer eller mindre forteller det samme.

  • Takk for fin info om Kragerøbanen og Kragerø! Må nok prøve å ta en tur en dag. Kanskje kan jeg også klare å overtale deg til å bli med på å redde vår og andre nåværende og framtidige sivilisasjoner i universet? Men tar gjerne æren av å bli stående alene som Bongards våpendrager og en av grunnleggerne av en framtidig intergalaktisk sivilisasjon, basert på RID-modellen. Hvor jeg får et eget vers i nasjonalsangen for den evige interstellare konføderasjon, og mitt portrett pryder de siviliserte planeters høyeste råd av InnGruppe-Representanter.

   Kunne også vært morsomt å ta en samtale med sønnen din. Jeg grubler mye på min framtidige fotokarrière om dagen:

   https://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=786519

   https://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=786520

   Ellers er Jeremy kanskje en anarkist som faller i deres smak?

   https://www.wildwill.net/blog/author/jeremygrolman/

   • … og der var galleriet ytterligere barbert ned til det antallet det burde vært med en gang, ni bilder. Det var noen tvillinger jeg var i sterk tvil om, men nå er valget tatt og den skitne jobben gjort.

    Kameradiskusjonene er nok hinsides meg, og fotosønn er busy på alle kanter og har knappast tid til å snakke med meg engang, så det ser ut til å bli en stund (resten av etableringsfasen og ut førtiårskrisa?) til jeg evt. kunne budt på hans mening. 😀

    Anarkisten Jeremy skal jeg lese etter hvert, men de/ vi er ofte like forskjellige som de fleste andre i skinn, sinn og … hva de/ vi legger i, eller fremhever i anarkisme, og vel så det vil jeg si. Me fer sjå.

    Jeg må jo si det frister med eget vers i Den Evige Interstellare … La oss håpe den gode saken, i det større perspektiv og over tid, tross alt vil profittere mer enn den motarbeides av den smule skribling jeg måtte finne på i ørska også i fremtiden. Helt konkrete Bongard/ DBM-relaterte ting er ikke umiddelbart på trappene, men det kommer helt sikkert noe av det også. Og at det da kanskje kan bli et ørlite vers på meg også, evt. at jeg skriver det sjæl.

leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s